Ilona Haaksman

Beeldend kunstenaar – Schilderijen en collagematige schilderwerken in acryl op paneel

Ilona Haaksman

Biografie van Ilona Haaksman

Ilona Haaksman, geboren in Utrecht in 1951, heeft van jongs af aan een diepe passie voor kunst gekend. In haar vroegste jeugd ontdekte ze al dat schilderen, tekenen en andere artistieke expressies haar de grootste vreugde brachten. Ondanks dat een opleiding in de kunst een natuurlijk pad leek, hadden haar ouders een andere visie voor haar toekomst. Destijds was Ilona niet in staat om zich los te maken van het beschermende gezin waarin ze opgroeide om haar eigen weg te volgen, maar haar ouders stemden in met privélessen.

Een goede vriend van de familie, Johannes de Fooy, een gerenommeerd schilder en restaurateur, en ook docent aan de Koninklijke Academie in Den Haag, nam Ilona onder zijn hoede. Onder zijn begeleiding kreeg ze gedurende enkele jaren teken- en schilderlessen. Na deze periode volgde ze een reeks gespecialiseerde cursussen in verschillende schildertechnieken en stijlen. Ilona gelooft dat juist omdat haar artistieke aspiraties thuis niet actief werden aangemoedigd, ze een sterke innerlijke drang voelde om te creëren.

Gedurende haar loopbaan bij Fair Trade, waar ze als stylist en etaleur werkte, besloot Ilona om haar kennis uit te breiden door een opleiding tot kleurspecialist te volgen. Deze tweejarige opleiding heeft een blijvende invloed gehad op haar werk als kunstschilder. Hoewel harmonie in kleuren altijd een belangrijk element in haar schilderijen is geweest, heeft de studie van kleur haar vaardigheden als colorist op vele manieren versterkt.

Ilona's meest recente educatieve onderneming was een zeefdrukcursus onder leiding van Paul Ruks aan het Grafisch Atelier in Hilversum. Ze beschouwt dit als een bijzondere ervaring en een druktechniek die ze graag naast haar schilderkunst wilde verkennen.

In de loop der tijd heeft Ilona ervoor gekozen om zich terug te trekken uit opdrachtwerk en zich te concentreren op het creëren van kunst die haar persoonlijk aanspreekt. Haar artistieke vrijheid stelt haar in staat om zich volledig uit te drukken.

Na vele jaren van toewijding en groei in haar vak, heeft Ilona een onderscheidende stijl ontwikkeld die herkenbaar is in zowel haar abstracte als figuratieve werken. Haar kenmerkende gebruik van kleur en sfeer is zelfs terug te vinden in haar kleinere kunstobjecten.

Ilona Haaksman blijft een toegewijd kunstenaar wiens werk wordt gekenmerkt door haar passie, technische vaardigheid en de unieke esthetiek die ze door de jaren heen heeft ontwikkeld.

Ilonahaaksman.nl