Ilona Haaksman

Beeldend kunstenaar – Schilderijen en collagematige schilderwerken in acryl op paneel

Ilona Haaksman

Biografie van Ilona Haaksman

Ilona Haaksman ,Utrecht 1951. In mijn prilste jeugd was ik het gelukkigst als ik kon schilderen ,tekenen en andere kunstuitingen. Kunstonderwijs zou een logisch gevolg zijn geweest, omdat daar mijn hart lag. Mijn ouders zagen dat heel anders en ik was toen niet in staat om uit dit liefdevolle beschermende milieu te breken en mijn eigen weg te gaan. Ik mocht wel privéles nemen. Een bevriende kunstschilder/ restaurateur van mijn ouders , Johannes de Fooy (leraar aan de Koninklijke Academie in Den Haag) heeft mij toen een aantal jaren teken en schilderles gegeven. Na deze jaren heb ik een groot aantal applicatie cursussen in verschillende schildertechnieken en stijlen gevolgd. Misschien juist doordat het allemaal niet zo werd gestimuleerd van huis uit , voel ik altijd sterk de noodzaak in mij om te creëren en me te uiten , in welke vorm dan ook.

Tijdens mijn werken bij Fair Trade als Stylist /etaleur ben ik een opleiding tot Kleurspecialist gaan volgen. Deze 2 jarige opleiding heeft nog steeds veel effect op mijn werk als kunstschilder. Harmonie in kleuren speelde al een belangrijke factor in mijn schilderijen, die kleurenstudie heeft de Colorist in mij op veel manieren verrijkt.

Mijn laatste opleiding was een Zeefdruk cursus in het Grafisch Atelier in Hilversum door gegeven door Paul Ruks. Een bijzondere ervaring en druktechniek, die ik naast schilderen heel graag wilde leren kennen.  

Het werken in opdracht is inmiddels naar de achtergrond verdwenen. 

Ik geniet er nu van om in vrijheid te kunnen werken en te maken wat ik mooi vind. 

Na al die jaren heb ik een heel eigen stijl ontwikkeld die herkenbaar is in zowel mijn abstracte, als in mijn figuratieve werken. Zelfs in mijn kleine objecten zijn mijn kleurgebruik en sfeer terug te vinden. 

Ilonahaaksman.nl